wine-history-profileΗ ιστορία του κρασιού ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της γεωργίας, κεραμοποιίας τον πολιτισμό και την ίδια την ανθρωπότητα.

Πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η αρχαιότερη γνωστή μέχρι σήμερα συστηματική καλλιέργεια αμπέλου και παραγωγή κρασιού εγινε στον Καύκασο, γύρω στο 8.000 π.Χ., μεταξύ του σημερινού Ιράν την Αρμενία και την Γεωργία.

rodi profileΤο ρόδι καλλιεργήθηκε αρχικά στην περιοχή του Καυκάσου, και από εκεί εξαπλώθηκε στις Ασιατικές περιοχές όπως τα Ιμαλάια. Στις ημέρες μας, καλλιεργείται πια ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Η λέξη "Ρόδι" προέρχεται από το λατινικό "pomum granatum" που σημαίνει "Μήλο με πολλούς σπόρους η καρπούς." Ο ακριβής αριθμός των σπόρων σε ένα ρόδι μπορεί να κυμαίνεται από 200 έως και 1400, και η αντίληψη ότι όλα τα ρόδια έχουν τον ίδιο αριθμό σπόρων, δεν αληθεύει.

Το ρόδι έχει αναφερθεί σε πολλά αρχαία κείμενα, όπως τους Ομηρικούς Ύμνους, και έχει υπάρξει για αιώνες σύμβολο καλοτυχίας, ευημερίας και γονιμότητας.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιού είναι πολύ χρήσιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία. 100 ml χυμός ροδιού έχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά από 100 ml κόκκινου κρασιού ή πράσινου τσαγιού. Τα οφέλη για την υγεία είναι σχεδόν θρυλικά.

brandy profileTo μπράντυ θεωρείται ένα ευγενές πότο το οποίο παρασκευάζεται από την απόσταξη και παλαίωση του οίνου, και έχει 35% - 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλη.

Η ονομασία μπράντυ, προέρχεται από τα Ολλανδικά ‘brandewijn’ η ‘burnt wine’ που σημαίνει απλά ‘καμένο κρασί’.

Παραδοσιακά το μπράντυ πίνεται σκέτο, σε θερμοκρασία δωματίου σε ποτήρι σχήματος τουλίπας και οι γνώστες του είδους, συνήθως ζητούν να έχει ζεσταθεί ελαφρώς.

Η θερμοκρασία προκαλεί ελαφριά εξάτμιση και ανάδυση των αρωμάτων του ποτού, και το σχήμα τουλίπας του ποτηριού, χρησιμεύει στο να προστατεύει και μην χάνονται τα αρώματα του. Εναλλακτικά η θερμοκρασία μπορεί να επιτευχτεί κρατώντας το ποτήρι στο χέρι, ώστε το ποτό να φτάσει την θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.

apricot profile Η καλλιέργειά της ήταν γνωστή στην Κίνα από το 2.200 π.Χ. και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη απο την Αρχαία Αρμενία από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο Διοσκουρίδης ο μεγάλος ιατρός και φαρμακολόγος της Κιλικίας αναφέρεται στα βερίκοκα ως ‘Αρμένικα μήλα’, στην Κύπρο και στα Δωδεκάνησα τα ονομάζουν χρυσόμηλα, ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδος τα ονομάζουν ‘ζαρδελιά’ – ‘ζαρδελιές’.

Η επιστημονική ονομασία του βερίκοκου είναι Prunus Armeniaca.

quince profile 1Γνωστό και ως «χρυσό μήλο», αλλά και ως σύμβολο του έρωτα, το κυδώνι αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υγείας.

Το κυδώνι είναι ο καρπός του είδους Κυδωνέα η προμήκης (Cydonia oblonga) και κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και συγκεκριμένα την περιοχή του Καυκάσου.
Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο, που φτάνει περίπου τα 8 μέτρα ύψος, και είναι συγγενικό με την μηλιά και την αχλαδιά. Ο καρπός του έχει χρώμα κίτρινο προς το χρυσό, όταν είναι ώριμο, και έχει σχήμα αχλαδιού.