wine-history-profileΗ ιστορία του κρασιού ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της γεωργίας, κεραμοποιίας τον πολιτισμό και την ίδια την ανθρωπότητα.

Πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η αρχαιότερη γνωστή μέχρι σήμερα συστηματική καλλιέργεια αμπέλου και παραγωγή κρασιού εγινε στον Καύκασο, γύρω στο 8.000 π.Χ., μεταξύ του σημερινού Ιράν την Αρμενία και την Γεωργία.

rodi profileΤο ρόδι καλλιεργήθηκε αρχικά στην περιοχή του Καυκάσου, και από εκεί εξαπλώθηκε στις Ασιατικές περιοχές όπως τα Ιμαλάια. Στις ημέρες μας, καλλιεργείται πια ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Η λέξη "Ρόδι" προέρχεται από το λατινικό "pomum granatum" που σημαίνει "Μήλο με πολλούς σπόρους η καρπούς." Ο ακριβής αριθμός των σπόρων σε ένα ρόδι μπορεί να κυμαίνεται από 200 έως και 1400, και η αντίληψη ότι όλα τα ρόδια έχουν τον ίδιο αριθμό σπόρων, δεν αληθεύει.

Το ρόδι έχει αναφερθεί σε πολλά αρχαία κείμενα, όπως τους Ομηρικούς Ύμνους, και έχει υπάρξει για αιώνες σύμβολο καλοτυχίας, ευημερίας και γονιμότητας.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιού είναι πολύ χρήσιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία. 100 ml χυμός ροδιού έχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά από 100 ml κόκκινου κρασιού ή πράσινου τσαγιού. Τα οφέλη για την υγεία είναι σχεδόν θρυλικά.

cherry profileOι καρποί του δένδρου της κερασιάς Prunus, διαφέρουν ως προς τo μέγεθος και το χρώμα τους, ανάλογα την ποικιλία.

Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών, το γλυκό κεράσι , γνωστό ως Prunus avium, και το ξινό κεράσι η βύσσινο, γνωστό ως Prunus cerasus.

Η καταγωγή του φρούτου, δεν έχει προσδιοριστεί με σιγουριά ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας στη Μαύρη Θάλασσα, απ’ όπου αργότερα πήρε και το όνομα.

brandy profileTo μπράντυ θεωρείται ένα ευγενές πότο το οποίο παρασκευάζεται από την απόσταξη και παλαίωση του οίνου, και έχει 35% - 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλη.

Η ονομασία μπράντυ, προέρχεται από τα Ολλανδικά ‘brandewijn’ η ‘burnt wine’ που σημαίνει απλά ‘καμένο κρασί’.

Παραδοσιακά το μπράντυ πίνεται σκέτο, σε θερμοκρασία δωματίου σε ποτήρι σχήματος τουλίπας και οι γνώστες του είδους, συνήθως ζητούν να έχει ζεσταθεί ελαφρώς.

Η θερμοκρασία προκαλεί ελαφριά εξάτμιση και ανάδυση των αρωμάτων του ποτού, και το σχήμα τουλίπας του ποτηριού, χρησιμεύει στο να προστατεύει και μην χάνονται τα αρώματα του. Εναλλακτικά η θερμοκρασία μπορεί να επιτευχτεί κρατώντας το ποτήρι στο χέρι, ώστε το ποτό να φτάσει την θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.

blackberry2 1Το Βατόμουρο (Blackberry) είναι το βρώσιμο φρούτο που παράγεται από το είδος των φυτών του γένους Βάτος της οικογένειας των Ροδοειδών.

Υπάρχουν πολυάριθμα είδη χαμηλών, συνήθως αγκαθωτών θάμνων με ευρεία εξάπλωση σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές. Τα περισσότερα είδη τα συναντούμε σε δασώδεις κυρίως περιοχές, φράκτες, θαμνότοπους, στις όχθες των ρυακιών ακόμα και στις άκρες των δρόμων. Βγάζουν άφθονες παραφυάδες οι οποίες σχηματίζουν μακρείς και ευλύγιστους τοξοειδείς βλαστούς με ισχυρά αγκάθια.

apricot profile Η καλλιέργειά της ήταν γνωστή στην Κίνα από το 2.200 π.Χ. και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη απο την Αρχαία Αρμενία από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο Διοσκουρίδης ο μεγάλος ιατρός και φαρμακολόγος της Κιλικίας αναφέρεται στα βερίκοκα ως ‘Αρμένικα μήλα’, στην Κύπρο και στα Δωδεκάνησα τα ονομάζουν χρυσόμηλα, ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδος τα ονομάζουν ‘ζαρδελιά’ – ‘ζαρδελιές’.

Η επιστημονική ονομασία του βερίκοκου είναι Prunus Armeniaca.

quince profile 1Γνωστό και ως «χρυσό μήλο», αλλά και ως σύμβολο του έρωτα, το κυδώνι αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υγείας.

Το κυδώνι είναι ο καρπός του είδους Κυδωνέα η προμήκης (Cydonia oblonga) και κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και συγκεκριμένα την περιοχή του Καυκάσου.
Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο, που φτάνει περίπου τα 8 μέτρα ύψος, και είναι συγγενικό με την μηλιά και την αχλαδιά. Ο καρπός του έχει χρώμα κίτρινο προς το χρυσό, όταν είναι ώριμο, και έχει σχήμα αχλαδιού.

krana profile

Η Κράνα, Κρανιά ή Κρανειά - Cornus, είναι ένα ιδιαίτερο φυλλοβόλο δέντρο - θάμνος. Ανήκει στα αγγειόσπερμα, της οικογένειας των Κρανειοειδών - Cornaceae.

Η περίοδος ανθοφορίας τους είναι νωρίς την άνοιξη ενώ η περίοδος καρποφορίας είναι τους φθινοπωρινούς μήνες μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Έχουν πυκνό φύλλωμα, κίτρινα άνθη με τέσσερα πέταλα και σφαιρικούς καρπούς με έντονο κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση. Η κρανιά, είναι ένα από τα αρχαιότερα και ‘ξεχασμένα’ φρούτα, και αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Όμηρο στην Οδύσσεια, με την Κίρκη να ταΐζει τον Οδυσσέα και το πλήρωμά του, για να τους μετατρέψει σε γουρούνια.

strawberry profile

H φράουλα, έρπον κυρίως και αναρριχώμενο φυτό, ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών Rosaceae με 15 περίπου διαφορετικά είδη.

Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της προέρχεται από τη Χιλή.

Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η Ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται σε λοφώδεις και δασώδεις περιοχές, και ο καρπός της είναι μικρός ,εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία νέα ποικιλία με μεγάλους καρπούς γνωστή με την ονομασία Φράουλα - Ανανάσα.