brandy profileTo μπράντυ θεωρείται ένα ευγενές πότο το οποίο παρασκευάζεται από την απόσταξη και παλαίωση του οίνου, και έχει 35% - 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλη.

Η ονομασία μπράντυ, προέρχεται από τα Ολλανδικά ‘brandewijn’ η ‘burnt wine’ που σημαίνει απλά ‘καμένο κρασί’.

Παραδοσιακά το μπράντυ πίνεται σκέτο, σε θερμοκρασία δωματίου σε ποτήρι σχήματος τουλίπας και οι γνώστες του είδους, συνήθως ζητούν να έχει ζεσταθεί ελαφρώς.

Η θερμοκρασία προκαλεί ελαφριά εξάτμιση και ανάδυση των αρωμάτων του ποτού, και το σχήμα τουλίπας του ποτηριού, χρησιμεύει στο να προστατεύει και μην χάνονται τα αρώματα του. Εναλλακτικά η θερμοκρασία μπορεί να επιτευχτεί κρατώντας το ποτήρι στο χέρι, ώστε το ποτό να φτάσει την θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.

 

Το μπράντυ όμως, έχει ευχάριστο άρωμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες (π.χ. 16 ° C), και υπάρχουν γευσιγνώστες που προτιμούν την ελαφριά ψύξη του ευγενούς ποτού, υποστηρίζοντας ότι η υψηλή θερμοκρασία ‘λεπταίνει’ το ποτό, ενώ η ψύξη το κάνει πιο ‘παχύρρευστο’.
Έτσι, ένα δροσερό μπράντυ δίνει μια πληρέστερη και ομαλότερη αίσθηση μειώνοντας και το αίσθημα του «καψίματος».toulipa

Οι ρίζες του μπράντυ είναι σαφέστατα συνδεδεμένες με την ανακάλυψη και ανάπτυξη της τεχνολογίας απόσταξης, από τις ήδη ιστορικά οινοπαραγωγικές χώρες. Το μπράντυ, όπως είναι γνωστό σήμερα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα και έγινε ευρέως γνωστό τον 14ο αιώνα, αρχικά όταν η απόσταξη χρησιμοποιήθηκε ως μέθοδος συντήρησης του κρασιού, για την μεταφορά από τους εμπόρους. Αργότερα, η απόσταξη του κρασιού, χρησιμοποιήθηκε ως μέσο μείωσης του όγκου του οίνου, όταν υποβλήθηκε φόρος στον όγκο του. Με αυτό τον τροπο, οι εμποροι γλίτωναν φόρους, μεταφέροντας απροβλημάτιστα το αποσταγμένο ποτό στους τελικούς προορισμούς και προσθέτοντας νερό λίγο πριν την κατανάλωση.

Κάποια στιγμή λοιπόν, τυχαία ανακαλύφθηκε ότι μετά την παρατεταμένη αποθήκευση του απεσταγμένου οίνου στα ξύλινα η δρύινα βαρέλια, το τελικό προϊόν βελτιώνονταν αισθητά. Με αυτό τον τροπο, ανακαλυφθηκε το ευγενες ποτο που γνωριζουμε σημερα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι παραδοσιακες οινοπαραγωγικές χωρες, ηταν και αυτές οι οποιες απεκτησαν την τεχνογνωσια και το προβαδισμα στην παραγωγη μπράντυ. Στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης κυριαρχουσαν τα γαλλικά και ισπανικά μπράντυ, ενώ στην αγορα της Ανατολικής Ευρώπης κυριαρχουσαν τα μπράντυ από τον Καυκασο και την Αρμενια. Εκεινη την εποχη όλα τα μπραντυ ονομάζονταν, cognac που είναι η ονομασια του μπραντυ που παράγεται στην περιοχη Cognac της Γαλλιας. Μετα την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο τα μπράντυ της περιοχής του Cognac, απέκτησαν το δικαίωμα της χρήσης αυτού του όρου, διότι καθιερώθηκε ως προϊόν ονομασίας προελεύσεως, της συγκεκριμένης περιοχής στην Γάλλια.

ArArAt…

Οι αμπελώνες της κοιλάδας Αραράτ…Ararat

Η κοιλάδα του Αραράτ είναι μία από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου. Σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση, κατά τον μεγάλο κατακλυσμό, η Κιβωτός του Νώε στάθηκε στην κορυφή του όρους Αραράτ.
Όταν τα νερά υποχώρησαν, ο Νώε κατέβηκε την κοιλάδα με τους δυο γιούς του και φύτεψε το πρώτο αμπέλι. Ετσι, με βαση την Βίβλο ξεκινησε και η αμπελουργία στον κοσμο.
Αυτή, είναι η ιδια τοποθεσία που παρασκευάζονται τα θρυλικά Αρμένικα μπράντυ ArArAt μέχρι και σήμερα.
Η κοιλάδα του Αραράτ έχει ένα μοναδικό μικροκλίμα. Παρέχει περισσότερους από 30 διαφορετικούς τύπους των εδαφών, βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και απολαμβάνει 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο.
Η παραγωγή του μπράντυ ArArAt γίνεται αποκλειστικα και μόνο από γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών, όπως Βοσκεχάτ (Voskehat), Μπανάντς (Banants), Κανγκούν (Kangun), Μισκαλί (Mskhali) και Γκαραντμάκ (Garandmak).

phoenixΗ παραγωγή του μπράντυ στην Αρμενία χρονολογείται από το 1887, όταν ο έμπορος της ανώτερης τάξης Νερσές Ταιριάντς (Nerses Tairyants) έχτισε το πρώτο οινοποιείο- αποστακτήριο της χώρας, στην περιοχή του πρώην φρουρίου του Ερεβάν. Το εργοστάσιο ήταν εξοπλισμένο με δύο παραδοσιακά αποστακτήρια τύπου Charentais και η απόσταξη γινόταν χρησιμοποιώντας την κλασική Γαλλική τεχνική. Το εργοστάσιο είχε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την σωστή παλαίωση των αποσταγμάτων, όταν τα υπολοιπα εργοστάσια της περιοχής ήταν απλά αχυρώνες.
Το 1899 το εργοστάσιο εξαγοράστηκε από την "Shustov & Sons», την περίφημη Ρωσικη οικογενεια, που απολάμβανε το προνόμιο στο να είναι η επίσημη προμηθεύτρια τροφίμων της Ρώσικης Αυλής.
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα τα Αρμένικα μπράντυ απεκτησαν μεγάλο αριθμό μεταλλίων και βραβείων, σε διεθνεις εκθεσεις όπως του Παρισιου και των Βρυξελλων, και στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900, τα Αρμενικα ‘κονιάκ’ τοτε, απεσπασαν το χρυσο μεταλλιο από τους Γαλλους ανταγωνιστες, μετα από τυφλή γευσιγνωσία.!

CompanyΚατά την κρατικοποίηση όλων των οινοποιείων το 1920, το εργοστάσιο μπράντυ του Ερεβάν ήταν η πρώτη εταιρεία που πέρασε στα χέρια του κράτους. Το 1953, μεταφέρθηκε στο νέο μνημειακό κτίριο και μετονομάστηκε σε ‘Yerevan Brandy Company’. Το άρτια εξοπλισμένο εργοστάσιο συνεχίζει να κατασκευάζει το θρυλικό Αρμένικο μπράντυ ArArAt μέχρι τις ημέρες μας.

Η μοναδική γεύση της Αρμενίας…

Το εργοστάσιο ArArAt έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής μπράντυ από το 1887. Η παραγωγη τους γινεται αποκλειστικα από τοπικές ποικιλίες σταφυλιών ώστε να διατηρηθουν οι ειδικές τους ιδιότητες που δένουν αρμονικά με τα δρύηνα βαρέλια Καυκάσου, που χρησιμοποιούνται για την παλαίωση και παραγωγή του αυθεντικού Αρμένικου μπράντυ. Η μέθοδος της διπλής απόσταξης διατηρεί τις σπάνιες ιδιότητες την γεύση και το άρωμα της πρωτης υλης, των σταφυλιών, μεταφέροντας τες στο τελικό αποτέλεσμα. Η παλαίωση του μπράντυ στα δρύινα βαρέλια, γινεται μεσα στο εργοστάσιο, όπου το 2002 έχτισε και την δική της βαρελοποιία, σύμφωνα με την κλασική τεχνολογία από δρυ Καυκάσου.

Η εικόνα...

Το μπράντυ ArArAt είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην κατηγορία των premium μπράντυ. Σε αυτό συμβάλλουν η κομψή σχεδίαση, και η εντυπωσιακή γυάλινη φιάλη με τα ξεχωριστά σχέδια. Η πολυτελές συσκευασίες, αντικατοπτρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πνεύματος, και ενισχύουν την αυθεντικότητα του μπράντυ ArArAt ως ένα σύγχρονο προϊόν που μεταφέρει εύστοχα την βαριά και πλούσια παράδοση της μάρκας.

Η παλέτα… του μπράντυ ArArAt, αποτελείται από 7 διαφορετικά είδη και δυο συλλεκτικά.

Τα 7 προϊόντα χωρίζονται σε:
Απλά μπράντυ: 3 αστέρων/ετών,5 αστέρων/ετών.
Premium: Ανί (Ani), Οτμπορνί (Otborny), Αχταμάρ (Akhtamar).
Super Premiun: Βασπουραγκάν (Vaspurakan), Ναιρί (Nairi).
Exclusive Collection: Τβίν (Dvin), Αρμένια (Armenia).


ArArAt (3 αστέρων/ετών)

Το όρος Αραράτ είναι πάνω από 5.000 μέτρα, υψώνεται πάνω από τα λιβάδια της κοιλάδας Αραράτ και δεσπόζει στον ορίζοντα του Ερεβάν της προτεύουσας της σημερινής Αρμενίας. Τυλιγμένη σε θρύλους αγάπης, φιλίας, γενναιοδωρίας και θάρρους, το όρος Αραράτ συναρπάζει με τη δύναμη και διαχρονική ομορφιά του. Οντας το σύμβολο του έθνους, το θρυλικό Αραράτ δεσπόζει περήφανα στο κέντρο του εμβλήματος κράτους της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Γευσιγνωσία:

Πορτοκαλί χρώμα με χρυσή πινελιά. Πικάντικη, μεταλλική γεύση φρούτων και χροιά λουλουδιών, με νότες από φρέσκο βούτυρο και δρυός. Ισχυρή έντονη και ελαφρώς πικάντικη γεύση αρχικά. Εκλεπτυσμένη γλυκύτητα και ξηρότητα στην επίγευση.

ArArAt (5 αστέρων/ετών)

Η πρώτη τεκμηριωμένη κατάκτηση του όρους Αραράτ χρονολογείται στις 27 Σεπτεμβρίου 1829, όταν ένας Γερμανός καθηγητής, έφτασε στην κορυφή με την τρίτη προσπάθειά του. Λίγο αργότερα, το 1876, ένας από τους οπαδούς του, κοιτάζοντας την κοιλάδα του Αραράτ από την κορυφή του βουνού είπε: «Εάν πραγματικά, ο άνθρωπος πάτησε για πτώτη φορά το πόδι του εδώ, μετά την Βιβλική καταστροφή, δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιο εντυπωσιακό και επιβλητικό κέντρο του σύμπαντος"

Γευσιγνωσία:
Απαλό δαμάσκηνο, δροσιστικό ροδάκινο και αρώματα αποξηραμένων φρούτων με άγγιγμα πικρής σοκολάτας. Εκλεπτισμένη, ντελικάτη γεύση με νότες μαύρης σταφίδας και μαλακή υπόγλυκη αρμονική επίγευση.

ArArAt Ανί (ANI 6 ετών)
Aναφορές του 5ου αιώνα για την πόλη Aνί, την πρωτεύουσα του μεγάλου βασίλειου των Πακραντουνί, την ονομάζουν ως την «Πόλη των 1001 εκκλησιών» ή «Πόλη των σαράντα πυλών». Ήταν η σημαντικότερη πόλη της εποχής και σταυροδρόμι για τα καραβάνια του δρόμου του μεταξιού, είχε φτάσει να εχει πληθυσμό 200.000 ανθρώπων. Η πρωτεύουσα του βασίλειου των Πακραντουνί ανταγωνίστηκε τις μεγαλύτερες πόλεις εκείνης της εποχής όπως την Κωνσταντινούπολη τη Βαγδάτη και το Κάιρο. Με πολυάριθμους ναούς, παλάτια και οχυρώσεις ήταν μεταξύ των πιο τεχνολογικά και αρχιτεκτονικά προηγμένων της Ευρώπης. Η κύρια πύλη της πόλης που υπάρχει ως τις μέρες μας απεικονίζει μια λεοπάρδαλη, το σύμβολο της πόλης Aνί.

Γευσιγνωσία:
Φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τόνους σοκολάτας, και πικάντικο φρέσκο άρωμα. Απαλές νότες πορτοκαλιού, βανίλιας με άγγιγμα αμυγδάλου. Γεύση διαρκείας με εκφράσεις ελαφριάς γλυκύτητα που την καθιστούν ολοκληρωμένη. Η μετάβαση σε γεύσεις λεμονιού και ξηρών σύκων, αφήνουν μια ελαφρώς όξινη επίγευση.

ArArAt Οτμπορνί (OTBORNY 7 ετών)
Otborny ονομάστηκε το πρώτο Αρμένικο παλαιωμένο μπράντυ. Δημιουργήθηκε το 1902 και ήταν το μοναδικό που προσφέρθηκε στο τραπέζι της Αυτού Μεγαλειότης Τσάρου Νικολάου ΙΙ, στις αρχές του 20ού αιώνα. Εγινε το πρώτο και μοναδικό Αρμένικο μπράντυ που έλαβε τον υψηλότερο τίτλο, στην έκθεση του Παρισιού.

Γευσιγνωσία:
Πλούσιο σε χρυσό και πορτοκαλί χρώμα. Ζωηρό και φρέσκο φρουτώδες άρωμα. Το ελαφρώς πικρό μπουκέτο συμπληρώνεται από τόνους νωπής φλούδας πορτοκαλιού και δρυός. Εντονη και γεμάτη γεύση με φρουτώδη βάση εναρμονισμένη με ίχνη λεμονιού, καραμέλας και αποξηραμένων σύκων. Επίγευση με νότες πικραμύγδαλου. Εχει τιμηθεί με τρία χρυσά μετάλλια.

ArArAt Αχταμάρ (AKHTAMAR 10 ετών)
Τον 10ο αιώνα ο βασιλιάς Gagik Ι του βασίλειου των Πακραντουνί, κατά την διάρκεια της βασιλείας του, επέλεξε να δημιουργήσει μια πολυτελή βασιλική κατοικία στο νησί Αχταμάρ, που βρίσκεται στη λίμνη Βάν, την καρδιά της Μεγάλης Αρμενίας. Το ευρύχωρο ανάκτορο περιβάλλονταν από κήπους και περιβόλια. Το όνομα του νησιού κατά τον μύθο, προέρχεται από το όνομα της πριγκίπισσας Ταμάρ και τον έρωτα της για έναν όμορφο νεαρό άνδρα, ο οποίος πνίγηκε στα νερά της λίμνης Βάν λέγοντας ως τελευταία του λόγια "Αχ- Ταμάρ"

Γευσιγνωσία:
Όμορφο πορτοκαλί χρώμα με άγγιγμα χαλκού. Ζωηρό και κομψό άρωμα. Κερί μελισσών, φουντούκι και δρύς με ίχνη βανίλιας και ξηρών δαμάσκηνων κυριαρχούν στο μπουκέτο. Στρογγυλεμένη, κρυμμένη, υπόγλυκη γεύση απλώνεται σταδιακά προσφέροντας μια δελεαστική μακρά επίγευση. Ελαφριά ξηρότητα στο τέλος αντισταθμίζονται από αποχρώσεις κανέλας.

ArArAt Βασπουραγκάν (VASPURAKAN 15 ετών) Βασπουραγκάν στά Αρμένικα σημαίνει ‘ευγενή χώρα’ και ήταν μιά από τις ιστορικά κυρίαρχες ηγεμονίες της Μεγάλης Αρμενίας τον 9ο αιώνα, οφείλοντας την ευημερία της στην δυναστεία των Αρτζρουνί. Στην αρχαιότητα το Βασπουραγκάν θεωρήθηκε η Γη της Επαγγελίας και παράδεισος επί της γης. Οι πρίγκιπες του Βασπουραγκάν ήταν από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής τους. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχτισαν 10 πόλεις, χιλιάδες ακροπόλεις,κάστρα και εκκλησίες.

Γευσιγνωσία: Έντονο πορτοκαλί χρώμα με νότες “παλαιού χρυσού". Φωτεινό, κομψό και πολύπλοκο άρωμα με τόνους μπαχαρικών, δρυός και αποξηραμένων φρούτων. Στο τέλος αφήνει ανταύγιες βαλσάμικου. Πλούσιο, πολύπλοκο, πλήρης, εκπληκτικά ήπια και ολοκληρωμένη γεύση. Η ελαφρυά οξύτητα στο τέλος εξομαλύνεται από καθαρές γλυκές νότες. Μακριά και ευγενή επίγευση.

ArArAt Ναιρί (Nairi 20 ετών)
Οι θρυλικοί άνθρωποι της χώρας του Ναιρί κατοίκησαν στο Βασίλειο των Ουραρντού, που βρισκόταν στις όχθες της λίμνης Βάν. Η "Χώρα των Ποταμών" ανταγωνιστής της Ασσυριακής αυτοκρατορίας, αποτελούνταν από 23 πλούσιες περιφέρειες. Η πιο ισχυρή ήταν η «Γη της Ναιρί», ο πρόδρομος της σημερινής Αρμενίας, που φημίζοταν για την απόρθητη της προτεύουσα, την Τούσπα. Οι κάτοικοι, για να εξασφαλίσουν τον κατάλληλο και απαραίτητο εφοδιασμό υδάτων κατασκεύασαν ένα κανάλι μήκους 70 χιλιομέτρων, που τους επέτρεπε να αντισταθούν στις πολλές και μεγάλες πολιορκίες.

Γευσιγνωσία:
Όμορφο βαθύ σκούρο χρώμα κεχριμπαριού. Λαμπερό ευχάριστο και διαυγνές. Αρμονική, μεταξένια, σύνθετη και εκλεπτυσμένη υφή. Βαλσαμικό άρωμα με μετάβαση σε τόνους κέδρου. Πλούσια και σύνθετη γεύση, με ευχάριστη επίγευση. Εξευγενισμένος συνδυασμός ψωμιού και γαρύφαλλου αντισταθμίζουν τις ανταύγειες κανέλας και μελιού. Ενα μοναδικό αριστούργημα.

ArArAt Τβίν (TVIN 10 ετών)
Το ευχάριστο μπράντυ 10 ετών Τβίν, είναι το πρώτο αριστούργημα της ειδικής συλλεκτικής σειράς Αραράτ, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1945 από τον Μαρκάρ Σαρντακιάν master-blender του εργοστασίου Αραράτ στοΕρεβάν. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, το Τβίν έλαβε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων και 13 χρυσών μεταλλίων σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το μπράντυ Τβίν με αλκοολικό τίτλο 50%, είναι ένα ποτό για πραγματικούς γνώστες, που μπορούν να εκτιμήσουν σωστά τις μοναδικές ιδιότητες ενός μεγάλου μπράντυ. Το 2011, το εργοστάσιο Αραράτ προσφέρει γιά μιά ακόμη φορά αυτό το αριστούργημα σε νέα συσκευασία. Το θρυλικό μείγμα που φέρει το όνομά της θρυλικής μεσαιωνικής πρωτεύουσας της Αρμενίας, Τβίν είναι η ενσάρκωση της νέας φωτεινής και μοντέρνας εικόνας. Το στέμμα των Αρσακουνί αντιπροσωπεύει ένα νέο σύμβολο, της δυναστείας που κυρίευσε βασιλεύοντας στη διάρκεια της πιο ευημερούσας εποχής του Τβίν. Τα εμπορικά καραβάνια ήταν η υπενθύμιση για αρκετούς αιώνες όταν η πόλη Τβίν ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο στο Δρόμο του Μεταξιού. Ηταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του τότε 'Ανατολικού' κόσμου, γνωστή και για την απίστευτη πολυτέλεια. Η κληρονομιά και ο πλούτος της μεσαιωνικής πόλης αντικατοπτρίζονται στο μεγαλείο και την πολυπλοκότητα αυτού του μοναδικού μπράντυ.

Γευσιγνωσία:
Χάρη στην εξαιρετικά μεγάλη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, το μπράντυ Τβίν, αποκτά ένα πλούσιο πορτοκαλί χρώμα, με αποχρώσεις απο βαθύ μαόνι. Το λεπτό άρωμα γαρύφαλλου είναι ιδανικό έχοντας ώς βάση νότες ξηρών καρπών, καθώς και φωτεινές ανταύγειες καρπών δάσους, αποκαλύπτοντας την πικάντικη και πλούσια γεύση του μπράντυ.

ArArAt Αρμένια (ARMENIA 20 ετών)
Το μπράντυ Ararat Αρμενία, είναι μια περιορισμένη έκδοση που παρασκευάζεται μόνομε 10.000 φιάλες. Δημιουργήθηκε ειδικά για να τιμήσουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας Αρμενίων. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1991, ο Αρμενικός λαός ψήφισε για μιά ελεύθερη και ανεξάρτητη Δημοκρατία της Αρμενίας. Ο διάδοχος των αρχαίων και μεσαιωνικών Αρμενικών βασιλείων, των οποίων οι διαδρομές χαρακτηρίστηκαν από πολλούς θριάμβους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η σύγχρονη Δημοκρατία της Αρμενίας είναι ο εγγυητής του μέλλοντος του λαού της και της πολιτιστικής κληρονομιάς χιλιάδων ετών. Ενα σημαντικό και μοναδικό τμήμα του ανθρώπινου πολιτισμού. Το εργοστάσιο ArArAt προσφέρει ένα μπράντυ 20 ετών. Τα σπάνια μείγματα που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το πολύτιμο μείγμα παλαίωναν σε δρύινα βαρέλια από το 1991, το έτος της ανεξαρτησίας της Αρμενίας. Το μπράντυ Αραράτ Αρμενία είναι η πεμπτουσία της φιλοσοφίας του εργοστασίου Αραράτ, ένας προβληματισμός σχετικά με τις θρυλικές παραδόσεις, και την ίδια στιγμή, μια νέα ματιά στο μύθο, καθώς αυτό το μοναδικό μείγμα δημιουργήθηκε στη σύγχρονη εποχή. Ο περιορισμένος αριθμός μπράντυ Αραράτ Αρμενία 20 ετών, ένα εξαιρετικό δώρο για αυτή την μοναδική επέτειο.

Γευσιγνωσία:
Όμορφο πορτοκαλί χρώμα, σκούρο και ζεστό, με ελαφρά υφή από μαόνι. Αυτό το ποτό έχει ένα σαγηνευτικό άρωμα που στρογγυλοποιείται με νότες σοκολάτας και ψημένου ψωμιού συνδυάζοντας αρμονικά με ένα λεπτό άρωμα εσπεριδοειδών. Μια απαλή, ευχάριστα γλυκιά γεύση με συγκεκριμένη υφή Αρμένικου μπραντυ συμπληρώνεται από επίγευση με νότες μόκας.