rodi profileΤο ρόδι καλλιεργήθηκε αρχικά στην περιοχή του Καυκάσου, και από εκεί εξαπλώθηκε στις Ασιατικές περιοχές όπως τα Ιμαλάια. Στις ημέρες μας, καλλιεργείται πια ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Η λέξη "Ρόδι" προέρχεται από το λατινικό "pomum granatum" που σημαίνει "Μήλο με πολλούς σπόρους η καρπούς." Ο ακριβής αριθμός των σπόρων σε ένα ρόδι μπορεί να κυμαίνεται από 200 έως και 1400, και η αντίληψη ότι όλα τα ρόδια έχουν τον ίδιο αριθμό σπόρων, δεν αληθεύει.

Το ρόδι έχει αναφερθεί σε πολλά αρχαία κείμενα, όπως τους Ομηρικούς Ύμνους, και έχει υπάρξει για αιώνες σύμβολο καλοτυχίας, ευημερίας και γονιμότητας.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιού είναι πολύ χρήσιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία. 100 ml χυμός ροδιού έχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά από 100 ml κόκκινου κρασιού ή πράσινου τσαγιού. Τα οφέλη για την υγεία είναι σχεδόν θρυλικά.

 

Η κατανάλωση του φρούτου λέγεται ότι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, προστάτη, μαστού, οστεοαρθρίτιδα, καρδιακών παθήσεων και του Αλτσχάιμερ.

rodi1Υπάρχουν πολλά υπο-προιόντα με βάση το ρόδι. Ένα από αυτά, είναι το λικέρ από ρόδι, και οι διάφορες σάλτσες από χυμό ροδιού που χρησιμοποιούνται για σαλάτες η για μαρινάρισμα κρεάτων. Σπόροι ροδιού, χρησιμοποιούνται επίσης ως γαρνιτούρα σε πολλές σαλάτες και παραδοσιακά τοπικά επιδόρπια.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ροδιού ανά τον κόσμο, αλλά όλες οι ποικιλίες δέν είναι κατάλληλες για οινοποίηση.

Ένα εύκολο σχετικά στην παρασκευή προϊόν, είναι και το λικέρ από ρόδι, το οποίο προέρχεται από το τεχνητό ‘βράσιμο’ του χυμού με προσθήκη ζάχαρης. Πρίν από αρκετές δεκαετίες, ήταν ένα διαδεδομένο σπιτικό προϊόν ευρείας κατανάλωσης, και δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το βρίσκουμε ακόμη και σήμερα σε πολλά σπίτια.

Το κρασί από ρόδι, όμως είναι κάτι διαφορετικό λόγο, της δυσκολίας και της πολυπλοκότητας στην διαδικασία παραγωγής του.

Ουσιαστικά είναι η τέχνη της οινοποίησης στην τελειότερη της μορφή!.

rodi2Την διαφορά την κάνουν οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου, η προσεκτική ποιοτική επιλογή της πρώτης ύλης και η εξειδίκευση. Αυτό το μοναδικό ποτό, είναι αποτέλεσμα της ζύμωσης του φρούτου, και παράγεται με παραδοσιακές τεχνικές, ίδιες με αυτές της οινοποίησης του αμπέλου. Κατά την διαδικασία της ζύμωσης σε ανοξείδωτες δεξαμενές, διατηρούνται και προστατεύονται οι αξεπέραστες υγιεινές και ευεργετικές ιδιότητες του φρούτου, για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έπειτα ξεκινά η διαδικασία παλαίωσης για ένα έτος σε δρύινα βαρέλια. Η διαδικασία παλαίωσης προσφέρει στο τελικό προϊόν ένα λαμπερό, διαυγές, βαθυκόκκινο ελκυστικό χρώμα με πλούσιο αρωματικό μπουκέτο φρούτων, που ισορροπεί μεταξύ ροδιού και μαύρου βατόμουρου. Ακόμη του δίνει την σωστή, πλούσια δομή, την πικάντικη γεύση και την βελούδινη επίγευση ροδιού.

Με αυτή την επίπονη διαδικασία, διατηρούνται τα αρχικά συστατικά του φρούτου, αποτελώντας μια πολύ σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών, πάντα βέβαια με υπεύθυνη κατανάλωση.

Τα κρασιά από ρόδι παράγονται σε δύο τύπους, ημίξηρο & ημίγλυκο, και διατίθεται και σε συλλεκτικές χειροποίητες φιάλες, σχήματος ροδιού.

Το ημίξηρο, εκτός απο ένα δροσιστικό ποτό, συνοδεύει άριστα πιάτα με μαγειρευτά κόκκινα κρέατα όπως στιφάδο, κρύα ζυμαρικά, ρύζι, λαχανικά, πικάντικα τυριά, αλλαντικά, σαλάτες, φρούτα και επιδόρπια.rodi3

Το ημίγλυκο, πίνεται καλύτερα μόνο του σάν ποτό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Ακόμη, για τους πιό τολμηρούς, συνοδεύει άριστα και πιάτα με σαλάτες, φρούτα και επιδόρπια.

Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι μεταξύ 12 - 15 βαθμούς.