Κρασί από Κυδώνι

Γνωστό και ως «χρυσό μήλο», αλλά και ως σύμβολο του έρωτα, το κυδώνι αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υγείας.

Το κυδώνι είναι ο καρπός του είδους Κυδωνέα η προμήκης (Cydonia oblonga) και κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και συγκεκριμένα την περιοχή του Καυκάσου.
Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο, που φτάνει περίπου τα 8 μέτρα ύψος, και είναι συγγενικό με την μηλιά και την αχλαδιά. Ο καρπός του έχει χρώμα κίτρινο προς το χρυσό, όταν είναι ώριμο, και έχει σχήμα αχλαδιού.

Η θρεπτική αξία του φρούτου είναι σχεδόν μυθική και έγκειται κυρίως στη υψηλή περιεκτικότητά βιταμίνης C.

Τα κυδώνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πεκτίνη (διαλυτή φυτική ίνα) η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, βοηθώντας κατά πολύ όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Η πεκτίνη είναι επίσης σημαντική για αυτούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καθώς επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων στο αίμα. Η υψηλή περιεκτικότητά σε κάλιο κάνει καλό στην καρδιά μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και υψηλών επιπέδων χοληστερίνης. Τα κυδώνια έχουν αντιγηραντική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών τους. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, και περιέχουν διαιτητικές ίνες σε γενναιόδωρες ποσότητες, ενώ ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά τους βρίσκεται ο φώσφορος και ο σίδηρος. Έχουν επίσης μεγάλες ποσότητες τανίνης που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και λιθώδη κύτταρα, ενώ οι θερμίδες που αποδίδει στα 100 γραμμάριά ανέρχονται στις 60. 

Η κύρια ευρέως γνωστή χρήση του κυδωνιού είναι στη ζαχαροπλαστική. Συγκεκριμένα, από το φρούτο φτιάχνονται γλυκά κουταλιού, πελτές, κυδωνόπαστα και μαρμελάδες. Μάλιστα, ο όρος “μαρμελάδα” σήμαινε αρχικά μαρμελάδα από κυδώνια και προέρχεται από την πορτογαλική λέξη marmelo, που σημαίνει «κυδώνι».

Για τους ονειροκρίτες, λεγεται ότι αυτός που θα δει κυδώνι στον ύπνο του, θα έχει ευτυχία και γαλήνη στο σπιτικό του, το «χρυσό» αυτό φρούτο υπόσχεται να δώσει ώθηση στην υγεία μας και πρέπει να μπει στη λίστα με τα αγαπημένα.
Το κυδώνι χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, αλλα το κρασί που παράγεται θεωρείται πολύ ωφέλιμο και μοναδικό.

Το ημίγλυκο κρασί, είναι αποτέλεσμα της ζύμωσης του χυμού του φρούτου, όπου για την παραγωγή του συνδυάζεται η υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία του οινοποιείου.

Συνδυάζει ακόμη την ιστορία, την παράδοση μαζί με τις ευεργετικές ιδιότητες του φρούτου. Το κρασί, αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμινών, πάντα βέβαια με υπεύθυνη κατανάλωση. Το κρασί από κυδώνι είναι διαυγές, κεχριμπαρένιο και κιτρινωπό αλλά ταυτόχρονα κομψό στην γεύση με απαλό γλυκό άρωμα.

Η επίγευση είναι φρουτώδες, με νότες άγριου μπουκέτου λουλουδιών.

Συνοδεύει άριστα πιάτα με πουλερικά και επιδόρπια, και σερβίρεται καλύτερα στους 12 βαθμ.